Szerk.: a programverzió elkészült, v2015.10.18., lásd a letöltések menüt)

Két új művelet kerül a GeoSzett Földhivatal+ kiadásába. Amint a súgó aktualizálása befejeződik, a programfrissítés elérhető lesz a weboldalon. Mivel vannak olyan felhasználók, akiknek lejárt a demó verzió felhasználási ideje, a programfrissítés letöltése után a demó verzió időkorlátja újra fog indulni, hogy az új műveleteket ki tudják próbálni.

Mi is lesz az új kínálat? Lássuk!

  1. Poligon metszés és feliratozás

Ennek a műveletnek a segítségével poligonokat lehet metszeni poligonokkal, mely eredményeképp  a poligonok közös metszete új poligonként kerül az állományba, melyekbe automatikusan azonosító felirat is kerül. Ez egy olyan funkció, melyet más szoftverekben külön modulként lehet megvásárolni (nem kevés pénzért), de felhasználása sokoldalú.

Lássunk egy példát: Adott egy “A” és egy “B” azonosítójú poligon. A megfelelő paraméterezés után a szoftver kiszámolja és megszerkeszti azt a poligont, melyet a kiinduló két poligon fedése alkot.

GeoSzett poligon metszés1
A kiinduló poligonok
GeoSzett poligon metszés2
A metszetként kapott poligon az azonosítójával (pirossal)

Példa egy gyakorlati alkalmazásra:

Somogy megyében az államhatárról szóló törvény értelmében az államhatártól illetve a határjelektől számított 60 méteres sávban közérdekű használati jogot kellett bejegyezni minden földrészletre, melyet a sáv metszett. A feladatra adott határidő miatt lehetetlen lett volna a sávok metszését és a területek meghatározását manuálisan elvégezni, ezért a GeoSzett egy béta változatával – melyben szerepelt a poligon metszés és feliratozás – készültek ezek a metszések, terület meghatározások.

Az államhatártól, illetve a határjelektől számított 60 m-es sáv és a földrészletekkel kapott metszések
Az államhatártól, illetve a határjelektől számított 60 m-es sáv és a földrészletekkel kapott metszések

2. Fejlett párhuzamos szerkesztés

A tervező, térképszerkesztő programokban fellelhető párhuzamos szerkesztő funkciók sokszor nem felelnek meg az elvárásoknak, mivel az éles csúcsoknál a párhuzamos vonalak metszése a beállított távolságon túl található. Tehát, ha lemérjük a távolságot a kiinduló vonal csúcspontja és a párhuzamos vonal csúcspontja között, a csúcspont szögének függvényében sokkal nagyobb távolság mérhető, mint azt a felhasználó szerette volna.

GeoSzett párhuzamos2
Az éleknél a távolság nagyobb, mint a beállított távolság

A Somogy Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztályán sokszor érkezett olyan megkeresés, hogy például egy szeszes ital reklámtábla, vagy szórakozóhely egy iskolától a jogszabályokban meghatározott távolságon belül van-e. Ezt a fenti módszerrel szerkesztett párhuzamossal nem lehet pontosan meghatározni. Erre a problémára egy általam készített szoftvert használtak, mely a csúcspontokon a párhuzamos szerkesztésekor egy körívet húzott, ami biztosan a párhuzamos távolságra található a kiinduló poligontól.

A következő frissítésben már megtalálható lesz ez a funkció, mellyel kerekített párhuzamos szerkeszthető vonalra, illetve poligonra. Természetesen az “alap”, kerekítés nélküli párhuzamos szerkesztés is kiválasztható.

GeoSzett párhuzamos1
Kerekített párhuzamos szerkesztés

3. Az elérhető szoftverfrissítésben történt változások megjelenítése 

A következő verziótól a program már nem csak azt fogja jelezni a felhasználónak, hogy elérhet egy újabb verzió, hanem azt is, hogy milyen újdonságok kerültek a szoftverbe, valamint mely hibák kerültek javításra.

Már csak pár napot kell aludni és frissül a GeoSzett Földhivatal+ művelet kínálata!